erfgoedobject

Landhuis De Kluis

bouwkundig element
ID
38826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38826

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis De Kluis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis De Kluis
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Voormalige afhankelijkheid van de abdij van Affligem. Ruim landhuis met twee bouwlagen van elf ongelijke traveeën, afgedekt met een schilddak (leien), bekroond met een klokkenruiter en geflankeerd door twee overluifelde inrijpoorten die toegang verlenen tot het achtergelegen domein. Bouwjaar aangegeven door middel van gevelstenen met initialen RSH/ RCP/ Anno 1751.

Naderhand gecementeerde gevels met schijnvoegen en een zichtbare zandstenen plint. Deurtravee afgelijnd met zandstenen muurbanden, uitlopend op een houten fronton, gemarkeerd door het rondboogvenster op de bovenverdieping, en voorzien van een classicistische spiegelboogdeur van arduin. Begane grond geritmeerd door hoge rechthoekige vensters, voorheen beluikt en met houtwerk van de 18de eeuw; lagere rechthoekige vensters op de bovenverdieping.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis De Kluis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38826 (Geraadpleegd op )