erfgoedobject

Hoeve Hof te Blakmeers

bouwkundig element
ID
38833
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38833

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Blakmeers
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met gebouwen van de 18de en 19de eeuw ingeplant aan drie zijden van een geplaveide binnenplaats; de vierde zijde gesloten door een bakstenen muur met inrit tussen arduinen pijlers met ingegrift jaartal 1864. Slechts de stalvleugel dateert van de 18de eeuw; éénlaags bakstenen gebouw met afgesnuit zadeldak (pannen) voorzien van vlak omlijste rondboogdeuren van zandsteen. In het verlengde, éénlaags boerenhuis met afgesnuit zadeldak (pannen), en rechthoekige muuropeningen van de 19de eeuw. Rechts, éénlaagse bakstenen vleugel met zadeldak (pannen), van de 19de eeuw; rechthoekige muuropeningen en vier arcaden van baksteen van het karrenhuis. Op de linkerzijde, ruime langsschuur met zadeldak (pannen); in de zijpuntgevel, sporen van vlechtingen en een rondboogpoort in een brede arduinen omlijsting met negblokken en sluitsteen; licht steekboogvormige vensters en deur in rechthoekige omlijstingen van arduin in de erfgevel.

Mooie ligging op een hoogte en prettig volume der gebouwen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof te Blakmeers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38833 (Geraadpleegd op 24-06-2021)