erfgoedobject

Hoeve Dewitte

bouwkundig element
ID
38841
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38841

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dewitte
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dewitte
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd Hoeve Dewitte, naar de bewoners sedert de 18de eeuw, en voormalige griffierswoning der abdij van Affligem. Semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, waarvan de aanhorigheden afgebroken of verbouwd werden. In de gecementeerde straatmuur, met schilddakje (kunstleien) overluifelde inrijpoort gedateerd door gesmeed ijzeren opschrift "Anno/1752" en met bouwjaar "17/52" op de imposten; rondboogpoort van zandsteen met kwarthol beloop, uitstekende imposten, verankerde sluitsteen en smalle, het beloop volgende druiplijst.

Oorspronkelijk acht traveeën breed boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en een zadeldak (kunstleien) op geprofileerde houten modillons, met laadvenster, uit dezelfde tijd.

Witgekalkte baksteenbouw met gecementeerde plint. Behouden kruisvensters van zandsteen met negblokken en onderaan luiken; de beide linkertraveeën werden verbouwd: deels dichtmetselen der kruisvensters (bewaard bovenlicht) voor het aanbrengen van twee staldeuren. Fraaie zandstenen steekboogdeur met kwarthol profiel uitlopend op driehoekjes in de neg, geprofileerde met tussendorpel verbonden imposten, en een in de druiplijst opgenomen sleutel. Zijpuntgevels met schouderstukken en vermoedelijk vlechtingen (gecementeerd).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Dewitte [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38841 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.