erfgoedobject

Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem

bouwkundig element
ID
38843
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38843

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Hof ter Saele", of "Hof te Hekelgem", voorheen deel uitmakend van de leenroerige bezittingen van de abdij van Affligem; het kasteel dat erbij hoorde werd einde 16de eeuw verwoest; alleen het neerhof werd onder meer met afbraakmateriaal heropgebouwd in 1643; in 1689 opnieuw verwoest en hersteld en in 1802 wegens de Franse Revolutie verkocht; in de loop van de 19de eeuw werden de bouwvallige hoevegebouwen afgebroken en het woonhuis aangepast.

Heden is het een éénlaags boerenhuis onder zadeldak (pannen) dat voor een groot deel onlangs werd gerestaureerd; hiervoor werd onder meer nieuwe Balegemse steen en van Nieuwerkerke afkomstig afbraakmateriaal (kruiskozijnen) gebruikt. Acht traveeën breed huis met opkamer, opgetrokken uit baksteen op een afgeschuinde plint van zandsteen. De zware gootsteen, de rondboogdeur in de achtergevel, en de gelijksoortige voordeur met verweerd opschrift "Anno/ 1643" op de imposten, zijn oorspronkelijk. Een zijpuntgevel van baksteen zonder vlechtingen, de andere met zandstenen sokkel. Binnenin, moerbalken met geprofileerde sloffen en kraagstenen van zandsteen en een schouw met geprofileerde rechtstanden van zandsteen.

Mooie bomendreef vanaf de straat.

  • ROSELETH A., Middeleeuwsche Kastelen te Hekelgem, in Eigen Schoon en de Brabander, 1928-29, p. 225-238.

Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gebouw werd in 1985 gerestaureerd onder leiding van architect K. De Neve (Monumentenzorg Gent). Het wapenschild van de gemeente is het vroegere zegel van het hof.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant (2020).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38843 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.