Hoeve Hof ter Saele of Hof te Hekelgem

Beschrijving

"Hof ter Saele", of "Hof te Hekelgem", voorheen deel uitmakend van de leenroerige bezittingen van de abdij van Affligem; het kasteel dat erbij hoorde werd einde 16de eeuw verwoest; alleen het neerhof werd onder meer met afbraakmateriaal heropgebouwd in 1643; in 1689 opnieuw verwoest en hersteld en in 1802 wegens de Franse Revolutie verkocht; in de loop van de 19de eeuw werden de bouwvallige hoevegebouwen afgebroken en het woonhuis aangepast.

Heden is het een éénlaags boerenhuis onder zadeldak (pannen) dat voor een groot deel onlangs werd gerestaureerd; hiervoor werd onder meer nieuwe Balegemse steen en van Nieuwerkerke afkomstig afbraakmateriaal (kruiskozijnen) gebruikt. Acht traveeën breed huis met opkamer, opgetrokken uit baksteen op een afgeschuinde plint van zandsteen. De zware gootsteen, de rondboogdeur in de achtergevel, en de gelijksoortige voordeur met verweerd opschrift "Anno/ 1643" op de imposten, zijn oorspronkelijk. Een zijpuntgevel van baksteen zonder vlechtingen, de andere met zandstenen sokkel. Binnenin, moerbalken met geprofileerde sloffen en kraagstenen van zandsteen en een schouw met geprofileerde rechtstanden van zandsteen.

Mooie bomendreef vanaf de straat.

• ROSELETH A., Middeleeuwsche Kastelen te Hekelgem, in Eigen Schoon en de Brabander, 1928-29, p. 225-238.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

Het gebouw werd in 1985 gerestaureerd onder leiding van architect K. De Neve (Monumentenzorg Gent). Het wapenschild van de gemeente is het vroegere zegel van het hof.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant (2020).