De Apotheek

• is aangeduid als beschermd monument Woning De Apotheek

Historiek

In 1770 werd het gebouw, ook bekend als De Apotheek, op ongeveer 1 kilometer afstand van de abdij van Affligem opgetrokken. Het gebouw behoorde dan wel tot de eigendommen van de abdij maar was zeker niet de apotheek van de abdij. Het gebouw wordt toegeschreven aan architect Laurent Dewez die in 1768 opdracht kreeg de abdij van Affligem te verbouwen. Het auteurschap door Dewez is echter niet vastgesteld. De zandstenen zouden afkomstig zijn van de steengroeven van Affligem en de arduinstenen van de vervallen gebouwen van de abdij.

In 1813 werd het gebouw onder impuls van burgemeester Jozef De Doncker (1780-1831) afgebroken en heropgebouwd in het centrum van de toenmalige gemeente Hekelgem (Kerkstraat 79). Het deed daar dienst als burgemeesterswoning, gemeentehuis en trefcentrum voor het sociaal en cultureel leven van het dorp tot 1831.

In de jaren 1970 bevond het gebouw zich in een slechte bouwfysische toestand. Het werd op 4 april 1980 door de gemeente onbewoonbaar verklaard. Er volgden in 1983 dringende instandhoudingswerken door de Cel Proefrestauraties van de toenmalige afdeling Monumenten en Landschappen (Vlaamse Overheid). Kort nadien zou een vrachtwagen op het huis ingereden zijn. Daaropvolgend werd het huis in 1985 gesloopt.

Beschrijving

Tweeverdiepingshuis met zadeldak (pannen), op de deurlatei gedateerd 1813. Voorgevel uit zandstenen blokken, voorzien van rechthoekige vensters en deur in arduinen omlijstingen, en geflankeerd door bijgebouwen met lessenaarsdak en hoge rondboogpoorten.

• Onroerend Erfgoed Vlaams Brabant, Lopend archief, Affligem Hekelgem, Kerkstraat 79, De Apotheek (gesloopt), doos 2/8, map 274.
  • DE LEYN W. 1985: "De Apotheek" te Hekelgem, Belledaal Jaarboek 1985, 61-74.
  • Informatie verkregen van Johanna Vanmassenhove (8 februari 2022).