Teksten van Onze-Lieve-Vrouwekapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38860

Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

De Onze-Lieve-Vrouwkapel, een 18de-eeuwse pijlerkapel, is ook bekend als de kapel van de Roode Poort naar de aanpalende hoeve. Op de voet van de kapel bleef het steenkappersmerk van Robert Derideau (1703-1785/90) bewaard.

De kapel in régencestijl wordt gedateerd in de eerste helft van de 18de eeuw. Mogelijk werd ze hersteld in 1861 gezien de vermelding 'AVM 1861' op de sokkel.

Tegen de tuinmuur van de voormalige hoeve 'De Roode Poort' opgerichte pijlerkapel in blauwe hardsteen met een in- en uitzwenkende voet, waarop het vermelde opschrift. Erboven een rondboognis onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. De nis is afgesloten met een smeedijzeren traliewerk. In de nis een recent plaasteren Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

  • DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 15-17.
  • THEYS C. 1960: geschiedenis van Alsemberg, Brussel.
  • VAN BELLE J. 1994: Signes lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 19, 79.

Auteurs:  Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203128 (geraadpleegd op ).


Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

Rondboognis op sokkel van arduin waarin een inscriptie is aangebracht: AVM 1861. Tegen de voet, een halfronde bloembak van arduin.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38860 (geraadpleegd op ).