Teksten van Onze-Lieve-Vrouwekapel

Onze-Lieve-Vrouwekapel (herinventarisatie) ()

Pijlerkapel van 1782 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de wegberm aan de splitsing van de Pastoor Bolsstraat en de O.L.Vrouwstraat.

Oprichters van de kapel waren Joannes Remigius Van Cauwelaert en Joanna Van der Velden uit Alsemberg. In 1781 werd Jan Remi Van Cauwelaert herbergier en brouwer van herberg "De Zwaan". Volgens het opschrift op de sokkel werden herstellingen uitgevoerd in 1864 en 1920: '18 RWT MW 64' en het jaar 1920. In 2009 werd de kapel nogmaals hersteld onder leiding van architect Karel Breda.

Blauwe hardstenen kapel in Lodewijk XVI-stijl uit 1782. De pijlervormige onderbouw met afgeschuinde hoeken en voorzien van een lijstkapiteel staat op een samengestelde. gebogen basis. De rondboognis zit gevat tussen twee geprofileerde overhoekse pilasters en wordt bekroond door een gebogen fronton voorzien van een waterlijst met gestrekte uiteinden. De nis met Mariabeeld is afgesloten met een ijzeren hek. Op de sokkel de afbeelding van twee roerstokken en een drafmand verwijzend naar het beroep van Joannes Remigius en het opschrift: 'Hier is geset dese/ capelle ter heeren van onse/ live vrouw van Alsembegh/ door Joannes Remigius/ van Cauwelaert ende Joanna van der Velden/ syne huysvrouw achtum/ 1782.'

• DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 18-19.
  • DESMEDT M. 2005: De kapel van Cauwelaert-Vandervelden te Alsemberg, En het dorp zal duren … 7.26, 6-11.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.

Auteurs:  Mertens, Joeri

Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

Arduinen kapel uit het laatste kwart van de 18de eeuw in Louis XVI-stijl. Rondboognis tussen twee geprofileerde pilasters waarop een gebroken kroonlijst en fronton. Halfrond geprofileerde sokkel op een voetstuk van drie treden. Opschrift op de sokkel: "Hier is geset dese capelle ter Heeren van onse Lieve Vrouwe Van Alsembergh door Joannes Remigius Van Cauwelaert en de Joanna Van Der Velden sijne Huysvrouwe Actum 1782/ 18 RWT MW 64/ l920".

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne