Hoeve 't Hoogveld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Hoogveld

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve, oorspronkelijk één geheel met nummer 1057, gelegen in een weinig bebouwde, landelijke context.

Historiek

Hoevecomplex ’t Hoogveld was volgens het kadasterarchief in 1832 eigendom van de familie Dielen-Vanhoogveld, vanwaar de benaming (zie opschrift nummer 1057). In 1884 wordt de hoeve in twee gesplitst. Het noordelijk deel (nummer 1059) zal zich verder ontwikkelen tot een gesloten hoeve, terwijl het zuidelijke deel zijn oude configuratie behield doch zwaar verbouwd werd bij de omvorming tot feestzaal.

Beschrijving

Gesloten hoeve met centraal het erf; ten noorden ligt de woning, langs de oostzijde de schuur en langs de zuid- en noordzijde de stallen.

Het woonhuis ten noorden van het erf gaat terug op een hoevevleugel die ingetekend staat op het primitief kadasterplan en vergroot werd in 1891 (kadastrale registratie). Het kadasterarchief vermeldt een 'landgebouw devenu maison'. In 1905 (kadastrale registratie) volgt een gedeeltelijke heropbouw. Mogelijk verklaart dat de verschillende dakstructuren en werd in 1904-1905 de gevel geüniformeerd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok haaks op de straat. Gepleisterde noordelijke lijstgevel met voegimitatie, rechthoekige vensters en hardstenen boven- en onderdorpels.

Langs de straat en op de woning aansluitend een dwarsschuur onder pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, kadastraal geregistreerd in 1919. Een rechthoekige poort onder recente betonnen latei geeft toegang tot het erf. Aansluitend een uitspringend hoekgebouw waarvan de functie onduidelijk is en dat vermoedelijk meerdere keren wijzigde, getuige de bouwsporen. De muuropeningen aan de noordzijde dateren van na 2006. In 1919 werden ook de drie volumes aan de zuidzijde van het erf kadastraal geregistreerd. De drie gebouwen zijn één bouwlaag hoog onder een pannen lessenaarsdak.

In 1939 werd ten westen van het erf de meest recente vleugel opgetrokken, één bouwlaag onder een zadeldak met rode pannen, nok parallel aan het erf.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1884/18, 1891/17, 1905/8, 1919/6 en 1939/29.

Auteurs: Mertens, Joeri