Hof te Solheide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Solheide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Meigemheide

Beschrijving

Halverwege de 19de eeuw weergegeven als een L-vormige hoeve, vandaag uitgegroeid tot een gesloten geheel waarvan de kern mogelijk opklimt tot de 18de eeuw.

Historiek

Volgens de Ferrariskaart (1770-1778) bestond de hoeve uit twee parallelle volumes, haaks op de Duvelsborreweg. De Atlas der buurtwegen (1841) toon een L-vormige hoeve op het hoek van de Steenblokweg en de Duvelsborreweg, meer bepaald de huidige noord en westvleugel waarvan het meest zuidelijke deel door zijn breder volume te identificeren valt als de schuur. De Vandermaelenkaart (1846-1854) toont een bijkomende vleugel ten oosten van het erf. Ten zuidoosten van het erf en aansluitend bij de oostelijke vleugel werd in het derde kwart van de 20ste eeuw een woonhuis opgetrokken (kadastrale registratie 1964).

Beschrijving

Gesloten geheel bestaande uit een erf met ten oosten het woonhuis, ten noorden stallen en ten westen een poort en een schuur, kleiner bijgebouw en veldpoort ten zuiden. Met uitzondering van de woning, verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, de schuur en stal tussen aandaken met vlechtingen. In de zuidoostelijke hoek werd in de jaren 1960 een nieuwe woning ingeplant.

Aan de oostzijde van het erf staat een bepleisterd en geschilderd woonhuis, vermoedelijk uit het midden van de 19de eeuw in een vakwerkstructuur bestaande uit vijf ongelijke traveeën onder een overstekend zadeldak. Gesloten oostgevel op enkele kleine vensters na, terwijl de erfzijde opengewerkt is met twee vensters, geflankeerd door twee deuren.

De noordelijke vleugel, mogelijk een stalvleugel, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, vertoont aan de noordzijde een breukstenen onderbouw (grote ijzerzandsteenblokken). De bakstenen lijstgevel aan de erfzijde heeft verschillende segmentboogvormige muuropeningen. Laadluiken onder het overstekende dak. Bouwnaden aan de straatzijde en onregelmatig geplaatste muuropeningen aan de erfzijde suggereren aanpassingen.

Ten westen van het erf vleugel met poort van vijf ongelijke traveeën. Typische vensters in de lijstgevel suggereren een functie als stal. Tot slot een tweebeukige langsschuur van drie traveeën. De schuur is naar de straatzijde gesloten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatieschetsen Beersel, afdeling III, Sectie D, 1964/25.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Mertens, Joeri

Aanvullende informatie

De oudste vermelding van deze hoeve gaat terug tot 1558 als ‘Hof ter Solheyde’, later Hof te Solheide.

• THEYS C. 1948: Geschiedenis van Dworp, Brussel, 259-260.