18de-eeuwse pastorie in bak- en natuursteen opvallend gelegen op een groot perceel tegenover de parochiekerk langs de Hoogstraat, waar ze de visuele afsluiting vormt van het Herman Teirlinkplein langs de oostzijde.
Een eerste vermelding van een pastorie in Beersel dateert uit 1573 toen het pand hersteld werd. De pastorie werd platgebrand tijdens de godsdiensttwisten in 1595. Pas in 1608 werd met de wederopbouw begonnen. Het was toen een vakwerkbouw.
De huidige pastorie werd opgetrokken in 1781-85 door de abdij van Vorst, onder het waakzame oog van de pastoors Egidius de Borgé (+1781) en Pieter Seghers.
In 1961 verkreeg de gemeente een gunstig advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen om een nieuwe pastorie op te trekken. De oude pastorie werd vervolgens gebruikt als gemeentehuis. In 1965 waren er plannen de pastorie te slopen met het oog op het vergroten van het dorpsplein, een betere verkeersontsluiting en de oprichting van een nieuw gemeentehuis in de pastorietuin. Anno 2016 is er een postkantoor gevestigd.
Pastorie en bijgebouwen zijn in U-vorm rondom een voortuin geschikt, afgezoomd met een bakstenen muur tussen centrale pijlers, met natuurstenen hoek- en dekstenen.
Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen, afgedekt met een schilddak (kunstleien). De rode bakstenen lijstgevels steunen op een plint in witte natuursteen, hebben hoekneggen in hetzelfde materiaal en worden bovenaan afgewerkt met de overstekende dakrand. De rechthoekige vensters en deur zijn gevat in vlakke omlijstingen in blauwe hardsteen. De onderdorpels zijn verbonden en vormen samen een muurband. Tussen de muuropeningen van de bovenste verdieping en de dakrand zitten steigergaten in witte natuursteen. Identieke ordonnantie in voor- en achtergevel. In het interieur bleef een eikenhouten trap in classicistische stijl bewaard.
Tegen beide zijgevels, flankerende éénlaagse bijgebouwen onder afgewolfd leien dak uit dezelfde periode en met eenzelfde materiaalgebruik en vormentaal. Het rechtergebouw is in de voorgevel geopend door een brede segmentboogdeur; de rechterzijgevel is recent opengewerkt. Linkeraanbouw met natuurstenen vensterkozijn in de voorgevel, rechthoekige deur en venster in de langsgevel gericht op de voortuin. De bijgebouwen zijn sterk verbouwd.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2016: Pastorie Sint-Lambertusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193214 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen, afgedekt met een schilddak (kunstleien), door middel van gesinterde bakstenen gedateerd 1781. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de plint, hoekstenen en steigergaten, en van arduin voor de omlijstingen. Rechthoekige vensters en een deur in vlakke omlijstingen met onderling verbonden onderdorpels. Identieke ordonnantie in voor- en achtergevel. Flankerende bijgebouwen uit dezelfde tijd.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Pastorie Sint-Lambertusparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38876 (geraadpleegd op ).