Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Herdersem
Straat Grote Baan
Locatie Grote Baan 202, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Deze bescherming is geldig sinds 27-01-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De pastorie is een herenhuis uit 1866 met voortuin, bijgebouwen en achterliggende tuin.

Historiek

Te Herdersem werd reeds in 1630 een stenen pastorie gebouwd. Omstreeks 1785 werd door de Abdij van Affligem, lokale tiendenheffer, een nieuwe pastorie gebouwd. Een kleine eeuw later werd nogmaals een nieuwe pastorie opgetrokken. Het is een herenhuis uit 1866 (datum op deurlijst) bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De symmetrische opbouw van voor- en achtergevel is overduidelijk. De woning werd gebouwd in opdracht en op kosten van pastoor E.H.C.L. De Feyter. In 1869 nam hij zijn intrek in het nieuwe huis.

Beschrijving

De bakstenen gevel was oorspronkelijk bepleisterd en de middentravee wordt geaccentueerd. De ramen zijn voorzien van afgeronde hoeken en ze steunen op natuurstenen dorpels die bij de bovenvensters doorloopt. De voordeur is van een natuurstenen omlijsting voorzien en is in een cartouche gedateerd 1866. Aansluitend zijn er twee aanbouwsels van anderhalve bouwlaag en een dakvolume. Links situeert zich de garage en rechts een kleine woning (die de toegang tot de pastorie vormt). De bijgebouwen vormen aan de tuinzijde in samenspel met het hoofdvolume een U-vorm. De zo gevormde koer is van de tuin afgesloten met een muur en hek. Aan de achtergevel werd geen gebruik gemaakt van decoratieve natuursteen. De 19de-eeuwse achterdeur bleef bewaard.

Het herenhuis wordt voorafgegaan door een voortuintje met afgebroken muurtje, maar bewaarde natuurstenen hekpijlers.

Het interieur is vrij klassiek. De basis van het pand is een L-vormige gang en errond zijn drie salons geschikt. Opmerkelijk is de situering van de trap in het rechter bijgebouw. Alle drie de salons zijn voorzien van een marmeren schouw. Het rechter aanbouwsel herbergt alle nutsruimten. Van de straat naar de tuin zijn dat achtereenvolgens een gang en ernaast een kleine spreekkamer (nu toilet), de traphal, de keuken, een bijkeuken en een kleine opslagruimte.

Op de verdieping is de opsplitsing tussen hoofdvolume en bijvolume zeer duidelijk. Via de trap is eerst het halve verdiep van het bijhuis bereikbaar met momenteel een zolder en archiefruimte (oorspronkelijk vermoedelijk kamer van de meid). Een viertal treden geven vervolgens toegang tot het hoofdvolume. Deze toegang is afgesloten met twee deuren; een houten hek en een houten gesloten deur. De gang loopt evenwijdig met de voorgevel doorheen het hele huis. Er is duidelijk gezocht naar symmetrie door middel van de formaten der deuren.

De interieuraankleding is typisch voor de 19de eeuw: sobere trap, lijstwerk en ornamentiek in stucwerk op alle plafonds van de gelijkvloerse verdieping. De schouwmantels zijn uit witte marmer of een combiantie van zwart-wit geaderde marmer en witte marmer. Het oorspronkelijke binnenschrijnwerk bleef bewaard.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002213, Pastorieën in het kanton Aalst.

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2003

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Grote Baan

Grote Baan (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.