Stadswoning Blauwe Duif

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en drie traveeën. Bepleisterde en grijsgeschilderde lijstgevel, 1769 gedateerd op de tussendorpel. Begane grond met verzorgde ordonnantie onder aflijnende geprofileerde puilijst. Gedichte vensters in omlijsting met smal kwarthol beloop en gebeeldhouwde dolfijn als sluitsteen.

Deur opgenomen in middenrisaliet: rijkelijk versierde spiegelboogvormige Lodewijk XV-deuromlijsting met breed kwarthol beloop op neuten, cartouchesluitsteen met uitbeelding van duif (huisnaam) en dolfijnen in de zwikken; fraaie gebogen tussendorpel met jaartal 1769 in de cartouche tussen een plastisch uitgewerkte walvis en schuit met man en hond. Steekboogvormige bovenvensters in een vlakke omlijsting met schelpvormige sluitsteen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde