erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
38902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38902
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Middelgrote hoeve met geplaveide binnenplaats, in kern opklimmend tot de 17de eeuw - eerste helft 18de eeuw, doch verbouwd. Boerenhuis van vier brede traveeën en één verdieping, met zadeldak (recente pannen); witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint; de sterke afschuining van laatstgenoemde en de sporen in de achtergevel van dichtgemetselde houten klooster- en kruiskozijnen met sterk gewelfde ontlastingsboog en een resterende omlijsting van arkose met negblokken, getuigen voor de oude kern. Zijpuntgevels met vlechtingen, top- en schouderstukken.

De haakse aanhorigheid met achteraan afgesnuit zadeldak (pannen), bewaart lemen wanden op een breukstenen voeling en resten van het stijl- en regelwerk.

De langsschuur (nok evenwijdig aan straat) en de stal zijn recenter; bouwjaar 1935 aangegeven in de geveltop.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38902 (Geraadpleegd op 21-06-2021)