erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel met gekandelaarde winterlinde

bouwkundig / landschappelijk element
ID
38906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38906

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. De witgekalkte kapel heeft een achthoekige 18de-eeuwse kern van baksteen geaccentueerd door muurpilastertjes en afgedekt met een piramidevormig dak bedekt met leien. Het recenter rechthoekig voorgebouw, afgedekt met zadeldak en bekroond met een klokkenruiter, dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw. Op de mijtervormige latei boven de steekboogdeur staat het opschrift "Merede Misericorde Jezus Maria Moeder der Bermhertighyd".

Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) werd gekandelaard en heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde.

In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.

 


Auteurs: Michiels, Marijke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Is deel van
    Bever


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel met gekandelaarde winterlinde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38906 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.