Hoekhuis

Gemeente Mechelen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Typologiestadswoningen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Hoekhuis, in zijn huidige vorm dubbelhuistype, drie bouwlagen en vijf traveeën onder een afgeknot zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), 19de-eeuws uitzicht resulterend van het samenvoegen van twee panden, waarvan nog zichtbaar een ouder diephuis - eerste drie traveeën - het hoger optrekken van de voorgevel - zie zijgevel - en het doortrekken van een sobere en homogene 19de-eeuwse ordonnantie.

Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters op beschilderde lekdrempels, op de begane grond van rolluikkasten voorzien. Zandstenen hoekblokken, voornamelijk tussen de derde en vierde travee en bijgebouwde lagere derde bouwlaag. Gedeeltelijk omlopende kroonlijst op klossen.

Zijgevel in de Nonnenstraat: twee bouwlagen en onregelmatige travee-indeling; verankerd baksteenmetselwerk met sporen van zandstenen hoek-, negblokken en speklagen; gedichte klooster- en kruiskozijnen, links voormalig kruiskozijn met bewaard sponningsbeloop op de begane grond. 19de-eeuwse radvensters. Steile dakhelling en bekronend dakvenster onder zadeldakje. Gecementeerde achtertuitgevel met aangepaste muuropeningen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie