erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
38916
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38916

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie dorpshuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Drie burgerhuizen met voortuin en aanhorigheden uit de 19de eeuw.

Nummer 62. Zes traveeën breed huis van twee verdiepingen met zadeldak (pannen); de constructie dateert uit de 19de eeuw; het jaartal 1902 boven de deur verwijst naar de cementering. Rechthoekige muuropeningen van arduin, op de tweede verdieping verrijkt met een klein profiel. Tuinmuur en aanhorigheden van baksteen.

Nummer 63. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee en een halve verdieping en een pannen schilddak uit de 19de eeuw. Gedecapeerde voorgevel voorzien van een arduinen deuromlijsting en rechthoekige venstertjes met lateien en lekdrempels van arduin. Halfrad zoldervenster. Aan beide zijden, flankerende bijgebouwen met zadeldak (pannen) en aandak.

Nummer 64. Dubbelhuis van vijf traveeën, met twee en een halve verdieping en zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw, geflankeerd door even hoge bijgebouwen met zeer steil lessenaarsdak.

Baksteenbouw voorzien van rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin; rechthoekige deur met vlakke arduinen omlijsting bekroond met een druiplijst. Aandak met vlechtingen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38916 (Geraadpleegd op )