erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
38926
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38926

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen uit 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.

Inrijpoort met arduinen posten en houten latei; achteraan een duifhuis. Eénlaags boerenhuis van tien traveeën met zadeldak (pannen) op arduinen modillons, daterend van 1781. Baksteenbouw met verwerking van arduin. Het metselwerk werd gedeeltelijk vernieuwd. Voorgevel geritmeerd door steekboogvensters, in vlakke omlijsting met doorlopend kordon ter hoogte van lateien en onderdorpels.

Rechthoekige arduinen deur met drie schildjes op de latei, gedateerd: A N/ 17, CARO/ LUS/ SER/ MEUS, NO/ 81. Zijgevels met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Stalvleugel van baksteen met zadeldak (pannen) op arduinen korbelen, uit de 18de eeuw; gedeeltelijk vernieuwd metselwerk en recente muuropeningen. Dienstvleugel aan de straatzijde, met pannen zadeldak en vlechtingen, gedateerd 1824.

Bakstenen langsschuur met zadeldak (pannen); vlechtingen en oculus in de zijpuntgevel; het doorlopende dakschild wordt aan de erfzijde opgevangen door stijlen en schoorstukken in vakwerk.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38926 (Geraadpleegd op )