erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
38929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats en gebouwen daterend uit 18de en 19de eeuw.

Hoofdgebouw opgenomen in de vleugel aan de straatzijde, afgedekt met een pannen zadeldak; rondbooginrijpoort van gebouchardeerd arduin met negblokken, gedateerd 1772 op een schildje.

Linkervleugel met éénlaags boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen) met schild aan de straatkant; in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch naderhand verbreed, zie naad en spoor van vlechtingen in de zijgevel. Witgekalkte bakstenen voorgevel met rechthoekige deur en vensters. In de achtergevel, een ouder getralied steekboogvenstertje van hout.

Stalvleugel (parallel aan straat) zonder noemenswaardigheden. Op de rechterzijde, langsschuur met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen en uilengaten en voorzien van een inrijpoort met houten latei en bakstenen rondboog.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38929 (Geraadpleegd op )