erfgoedobject

Hoeve Hof te Fonteine

bouwkundig element
ID
38931
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38931

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Fonteine
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met gebouwen in los verband gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis van acht traveeën afgedekt met een zadeldak (pannen) daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw; baksteenbouw afgewerkt met een fries van rechte en overhoekse muizentand; voorgevel geritmeerd door steekboogvensters, waarvan sommige circa 1947 werden verlaagd; omlijstingen van baksteen alternerend met arduinblokken; gelijkaardige deur, voorafgegaan door een pui met trap en kelderdeur. In de zijgevel wijst een vlechtingenrij op een oudere dakhelling.

Bijgebouw afgewerkt met vlechtingen, tegen de rechterzijgevel. Bakstenen stalvleugel afgedekt met een zadeldak (pannen) met klimmende dakkapellen daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw doch met wijzigingen; enkele deuren met arduinen stijlen.

Ertegenover, een langsschuur met open karrenhuis in het verlengde; schuurpoort in een vernieuwd muurpand.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof te Fonteine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38931 (Geraadpleegd op )