Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

19de-eeuwse semigesloten hoeve, gelegen tegen de ring rond Brussel (ten oosten ervan). De gebouwen zijn gegroepeerd rond een gekasseid erf met een U-vormig woonhuis ten zuiden, stallen ten noorden en een dwarsschuur ten westen. Het woonhuis en de stallen zijn met elkaar verbonden door een langgestrekt volume onder lessenaarsdak ten oosten.

Op het primitief kadaster (1830) zijn er op het perceel al enkele gebouwen in los verband aanwezig. Eind 19de eeuw, in 1879 werd er een eerste grote wijziging op het kadaster geregistreerd: het meest rechtse deel van het woonhuis werd ingetekend en de stallen en de schuur werden vergroot. In 1904 werd er nogmaals een vergroting van de stallen opgetekend. Tot slot werd er nog een vergroting van het woonhuis geregistreerd in 1931.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Deels onderkelderd woonhuis van twee bouwlagen en gecementeerde gevels met schijnvoegen. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels (soms ook lateien) en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Linker zijgevel (zonder cementering) met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en met hardstenen lekdrempels.

Stallen met rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen. Schuur met rechthoekige poort onder een houten latei en aanbouw onder lessenaarsdak. De gebouwen waren bij de inventarisatie in de jaren 1970 nog witgekalkt, heden hiervan ontdaan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1879/3, 1904/11 en 1931/20.

Auteurs: Verwinnen, Katrien