Gesloten hoeve (herinventarisatie 2012) ()

Voormalige eind 19de-eeuwse gesloten hoeve, gedateerd door jaarankers op de erfgevel van de schuur "1888" en geregistreerd op het kadaster in 1890. De heden sterk aangepaste hoeve is gelegen in een nog landelijk deel van de Elegemstraat in het dal van de Elegembeek en werd aangepast aan haar nieuwe functie als feestzaal.

Hoeve met gebouwen op een U-vormig grondplan, geopend naar de straatzijde met het woonhuis ten noordwesten (nok loodrecht op de straat), evenwijdig hiermee de voormalige langsschuur en ten noordoosten de voormalige stallen. De hoeve is aan de straatzijde afgesloten met een bakstenen muur en poort tussen bakstenen pijlers. Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, alle met rechthoekige muuropeningen met vernieuwde omlijstingen en vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1890/2.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Semi-gesloten hoeve ()

Semi-gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), gedateerd 1887 door gevelankers in de schuur. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) van vijf traveeƫn en een zesde staltravee met anderhalve verdieping, geritmeerd door rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en een arduinen deuromlijsting. Verbouwingen in de haakse stal en latere aanhorigheid tegen de langsschuur (nok loodrecht op straat); schuurgebint met telmerken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne