erfgoedobject

Gesloten hoeve met afspanning Au pélerin de SteWivine

bouwkundig element
ID
38965
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38965

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige eind-19de-eeuwse gesloten hoeve met afspanning gelegen langs de Stationsstraat tussen het station van Dilbeek en de abdij van Groot-Bijgaarden met bedevaartkapel Sint-Wivina. Op een topografische kaart van 1891 stond er een afspanning met deze naam weergegeven aan de overzijde van de straat waar de voormalige abdijhoeve het "Carlee block" of "Pelgrims huis" was gelegen. Deze naam is waarschijnlijk overgegaan op de nieuwe eind-19de-eeuwse hoeve met afspanning die aan de overzijde van de straat werd gebouwd.

De afspanning is gedateerd in "1897" door middel van jaarankers op de linkerzijgevel. Op het kadaster werd ze geregistreerd in 1899 als een gesloten hoeve. Dit is ook de periode dat de stationsomgeving tot ontwikkeling kwam door de inplanting van het nieuwe station rond 1880. Tijdens het interbellum werd de hoeve aangepast als doe-het-zelfzaak.

Ten noordoosten op de hoek met de Wolsemstraat is het boerenburgerhuis met schuur gelegen en ten zuiden hiervan een langsschuur. Deze gebouwen waren in oorsprong samen met de gebouwen ten noorden en ten westen hiervan ingeplant rond een gesloten gekasseid erf. Heden is dit erf volledig volgebouwd en zijn de achterliggende hoevegebouwen vernieuwd en aangepast. Ten zuiden van dit complex aansluitende recentere uitbreidingen.

Recent gerenoveerde verankerde bakstenen gebouwen met behoud van het woonhuis en de langsschuur. Boerenburgerhuis met schuur van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen schilddak (nok evenwijdig met de straat). Gecementeerde en geschilderde lijstgevel met schijnvoegen en rechthoekige oorspronkelijk beluikte muuropeningen met hardstenen dorpels op de begane grond. Op de verdieping licht getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting en een rechthoekige poort onder een houten latei ingeschreven in een verdiept rondboogveld. Op de borstwering gecementeerde spiegels in voor- en zijgevel met waarschijnlijk in oorsprong de naam van de herberg "Au pélerin de SteWivine".

Tweebeukige langsschuur onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met oorspronkelijk een rechthoekige poort onder een houten latei ingeschreven in een verdiept rondboogveld, heden aangepast.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1899/1.
  • COSYN A. 1910: Grand-Bigard. Notice descriptive, Publication de Touring-Club de Belgique, Brussel, 43.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve met afspanning Au pélerin de SteWivine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38965 (Geraadpleegd op )