Teksten van Pastorie Sint-Egidiusparochie

Pastorie Sint-Egidiusparochie (Herinventarisatie) ()

Pastorie in neotraditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd in 1952 en gelegen ten noorden van de kerk in een beboomde en aan de straat ommuurde tuin, die via een pad in verbinding staat met het kerkhof. De pastorie is gelegen in het beschermde landschap van de omgeving van het kasteel van Groot-Bijgaarden (datum besluit: 20-10-1947).

De oorspronkelijke pastorie zou op deze plaats gebouwd zijn in 1780 (Verbesselt en du Jaquier). In de plint van de huidige pastorie is er een gevelsteen met "A° 1780", dit jaartal verwijst mogelijk naar de bouw van de oude pastorie. Deze pastorie werd verwoest door bombardementen in 1945. In 1947 stelde de gemeente architect A. Balcaen (Wemmel) aan voor het ontwerp van een nieuwe pastorie en een eerste ontwerp werd in 1950 overgemaakt aan de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. In 1952 werd een nieuwe pastorie gebouwd naar plannen van architect A. Balcaen en H. Sneiders (Brussel) en in 1953 waren de werken voltooid. De afbraak van de oude pastorie werd pas in 1953 op het kadaster geregistreerd en in 1955 werd de nieuwe pastorie ingetekend.

Breedhuis op L-vormige plattegrond, opgetrokken uit bak- en zandsteen; vier traveeën en twee bouwlagen op hoge zandstenen plint met afzaat onder overkragend leien schilddak met getrapte dakvensters. Gebruik van zandstenen voor traditionele elementen als omlijstingen, speklagen en hoekblokken. Kruiskozijnen en kloosterkozijnen op de gelijkvloerse verdieping en bolkozijnen en rechthoekige vensters op de eerste verdieping. Rondboogvormige deuromlijsting van zandsteen met imposten en waterlijst met gestrekte uiteinden; bolkozijn als bovenlicht. In de afsluitingsmuur aan de straat is er rechts een verhoging met niskapel van gesinterde baksteen met de Zwarte Madonna van Halle.

• Archief Ruimte en Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Sint-Egidius- of Sint-Gilliskerk.
  • Archief Ruimte en Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Sint-Egidius- of Sint-Gilliskerk, brief van 10 november 1950 van Briefwisselend lid G. Grusenmeyer.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1953/32 en 1955/38.
  • Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, Documentatiecentrum, Kaarten en plattegronden Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Dilbeek, Groot-Bijgaarden, inplantingsplan kerk en pastorie.
  • DU JACQUIER Y. 1981: Beaux presbytères en Brabant, Brussel.
  • VERBESSELT J. 1967: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel VI, Tussen Zenne en Dender V, Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant, Pittem, 117.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Pastorie ()

Nieuw opgetrokken constructie in traditionele stijl, na het bombardement van 1940. Tweelaags huis van vier traveeën onder schilddak (leien) voorzien van Vlaamse vensters. Kruisvensters en een zandstenen rondboogdeur met imposten en uitstekende druiplijst, rechthoekig bovenlicht.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne