Teksten van Domein Chantemerle

Domein Chantemerle (herinventarisatie) ()

Het voormalige eind 19de-eeuws domein Chantemerle strekte zich uit op het hellend terrein tussen de Kerkstraat en de Itterbeeksebaan. Heden resten enkel nog de bijgebouwen van een gesloopt herenhuis.

Ten westen van het domein loopt een voetpad tussen het park en brouwerij Timmermans en is het domein deels ommuurd. Het park is aan de Itterbeeksebaan omhaagd en aan de Kerkstraat is het terrein afgesloten met een lage gecementeerde bakstenen muur met een ijzeren hekken en een toegang tussen twee hardstenen geblokte pijlers met ijzeren hekken. Het beboomde park is heden sterk verwilderd.

Het park werd aangelegd bij een heden gesloopt herenhuis. Het werd rond circa 1900 gebouwd, na afbraak van een bestaand gebouw. Beide gebeurtenissen werden geregistreerd op het kadaster in 1900. Dit eind 19de-eeuws herenhuis werd gesloopt begin jaren 1980 en vervangen door een nieuwbouw in de jaren 2000. Bij de inventarisatie in de jaren 1970 was dit herenhuis opgenomen.

Rond 1900 werd ook het oorspronkelijke koetshuis afgebroken en zal het gebouw aan de oostzijde van het domein tegen de Kerkstraat dienen als aanzet voor de twee nieuwe dienstgebouwen (Kerkstraat nummers 23 en 25). In dezelfde periode zal ook het bijgebouw met watertoren aan de Itterbeeksebaan gebouwd worden (Itterbeeksebaan zonder nummer), naast nieuwe serres en een tuinierswoning.

Kerkstraat nummer 25 werd begin 20ste eeuw waarschijnlijk gesloopt en vervangen door het huidige dienstgebouw (geregistreerd op het kadaster in 1905) en aan het reeds bestaande dienstgebouw op nummer 23 werden aanpassingen gedaan. Deze twee bijgebouwen zijn opgebouwd in neotraditionele verankerde baksteenbouw met speklagen. Nummer 23 is een rechthoekig bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder een vernieuwd mansardedak. Kenmerkend zijn de rood gekaleide muren met gecementeerde speklagen en de getoogde en rechthoekige muuropeningen (vernieuwd schrijnwerk). Aan de straatzijde is er een blinde muuropening aanwezig met een trompe-l’oeil. Tegen de oostzijde aangebouwd volume onder lessenaarsdak (horend bij nummer 25), met gebruik van wit geglazuurde baksteen voor de speklagen. Tegen de zuidzijde nog rechthoekige volumes onder pannen zadeldaken en met een zelfde afwerking. Kerkstraat nummer 25 is een rechthoekig volume onder lessenaarsdak overkragend op schoorstukken. Het aanpalende rechthoekige volume ten zuiden ervan heeft twee bouwlagen onder half schilddak ook overkragend op schoorstukken. De speklagen bestaan uit witte geglazuurde baksteen. Rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen.

Het domein van nummer 23 is van de straat afgesloten door een ijzeren hekken en poort. Nummer 25 wordt afgesloten door een bakstenen muur met bakstenen pijlers en een ijzeren hekken. Toegang tussen twee bakstenen pijlers verbonden door een zadeldakje.

Verder ligt er nog een bijgebouw tegen de Itterbeeksebaan. Het gebouw werd geregistreerd op het kadaster in 1900 als "elektriciteitsfabriek" en was in gebruik als watertoren gecombineerd met een badinrichting. Deze watertoren staat in de zuidwestelijke hoek van het domein. Links naast het bouwwerk is er een ijzeren toegangshekken tot het domein tussen twee bakstenen pijlers.

De watertoren is een rechthoekig bakstenen gebouw met hardstenen plint van twee traveeën en twee bouwlagen en aansluitend ten noorden één travee van één bouwlaag onder flauw schilddak. Merkwaardig is de achthoekige houten constructie op het dak met hierin een metalen waterreservoir. Er is gebruik gemaakt van wit geglazuurde baksteen voor de muurbanden, de hoekkettingen en voor de ontlastingsbogen. Het gebouw heeft rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels en hardstenen middenstijlen van de tweelichten. Groen geschilderd houten schrijnwerk. In het interieur zijn de muren van de begane grond betegeld en een plafond bestaat uit troggewelfjes tussen ijzeren I-profielen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1900/6 en 1905/8.
  • DENEEF R., ROMBAUTS N. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Itterbeek): Chantemerle, in: DENEEF R., WIJNANT J., ROMBOUTS N., IMBERT D., GOOSSENS B., PAESMANS G., DE MAEGD C., VAN LIEDEKERKE M., COPRIAU P., CLAEYS T., EVERAERT E. & PAESSENS W. 2005: Historische tuinen en parken in Vlaanderen. Pajottenland - zuidwesten van Vlaams-Brabant, M&L Cahier, 11, Brussel, 89-91.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Herenhuis ()

Herenhuis met omliggend boomrijk park. Tweeverdiepingshuis van zeven traveeën en een hoekrisaliet van drie verdiepingen, afgedekt met een schild- en tentdak (leien), daterend uit de 19de eeuw. Gecementeerde gevels geritmeerd door hoge rechthoekige vensters, en middentravee geaccentueerd door een op Ionische pilasters gedragen balkon.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne