Neogotische Sint-Annakapel van circa 1870 gelegen op een kruispunt van vier wegen (de Keperenbergstraat, de Rollestraat, de Koeivijverstraat en de Zakstraat) en op de grens met Dilbeek. Reeds ten tijde van de Ferrariskaart (circa 1770-1778) was er een kapel of kruis aanwezig op deze locatie. De huidige kapel werd in 1871 geregistreerd op het kadaster en was eigendom van de kerkfabriek. Ze kreeg een zelfde afwerking als de hoeve ernaast.
Octogonale bakstenen kapel met kegelvormig dak, bekroond met een kruis. Witgeschilderde plint en roodgekaleid baksteenmetselwerk met wit geschilderde voegen. Spitsboogvormige toegang met groen geschilderde ijzeren deur. In de gevels spitsboogvormige blinde muuropeningen met hardstenen lekdrempels.
Interieur met vloertegels met ingelegde motieven en een stenen altaar met beeld van Sint-Anna met Kind.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verwinnen K. 2012: Sint-Annakapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/140301 (geraadpleegd op ).
Polygonale bakstenen kapel met een kegeldak (roofing), voorzien van spitsboogvormige muuropeningen en nissen, en daterend uit het einde van de 19de eeuw, gelegen bij een hoeve uit dezelfde tijd.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Sint-Annakapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38987 (geraadpleegd op ).