Brugmanshof (herinventarisatie) ()

Eind 18de, begin 19de-eeuwse gesloten hoeve met vergrotingen uit eind 19de eeuw, gelegen in de landelijke omgeving van de Pedevallei, naast en ten noordoosten van het spoorwegviaduct.

In de 18de eeuw was er reeds bebouwing op deze locatie (zie Ferrariskaart circa 1770-1778). Rond 1800 zal de hoeve waarschijnlijk uitgebreid zijn tot een hoeve met losse bestanddelen (zichtbaar op het primitief kadaster van 1830). Eind 19de eeuw werden de gebouwen vergroot tot een nagenoeg gesloten geheel rond een binnenkoer (uitgezonderd de opening ten zuidwesten), deze vergroting werd in 1883 opgetekend op het kadaster. In de 19de eeuw was de hoeve in het bezit van de familie Van Lierde. Eigenaar Joannes Van Lierde (1781-1857) zou gedurende 54 jaar burgemeester zijn geweest van Itterbeek.

Losse verankerde bakstenen gebouwen opgesteld rond een centraal erf met ten noorden een boerenhuis, ten zuiden parallel hieraan de langsschuur en ten oosten en ten westen de stallen. Centraal gekasseid erf, toegankelijk ten zuidwesten via een ijzeren hekken.

Onderkelderd boerenhuis van zeven zichtbare traveeën en één bouwlaag onder een geknikt overkragend pannen zadeldak. Aandak met muurvlechtingen aan de westzijde. Erfgevel met rechthoekige beluikte vensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Noordgevel met kleine rechthoekige muuropeningen met houten (?) dorpels en diefijzers en een rechthoekige deur met een hardstenen omlijsting. Ten oosten in het verlengde van het woonhuis rechthoekige poortdoorgang. Ten westen aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Tweebeukige langsschuur van vijf traveeën onder een overkragend pannen zadeldak. Westgevel met een rechthoekige poort onder een houten latei en voorzien van muurvlechtingen. Oostgevel met een rechthoekige houten poort ingeschreven in een korfboogomlijsting en drie uilengaten. De meest oostelijke travee heeft een verspringende gevelsteen en wijst mogelijks op de vergroting uit eind 19de eeuw. Aangebouwd lessenaarsdak aan de erfzijde en tegen de oostelijke puntgevel. Blinde zuidgevel; de erfgevel is geritmeerd door kleine steunberen.

Stallen ten oosten van zes traveeën en twee bouwlagen (in oorsprong anderhalve bouwlaag) onder zadeldak met rechthoekige muuropeningen; op de begane grond twee deuren in een rechthoekige hardstenen omlijsting. Er zijn bouwsporen zichtbaar van een verhoging van het gebouw met een extra bouwlaag.

Stallen ten westen van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met muuropeningen onder houten lateien, waaronder een poort en twee steekboogvormige deuren.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1883/30.
  • HERREGODTS A. 1975: Itterbeek en het Breugelpad, De Vlaamse Toeristische Bibliotheek, 149, 4.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Brugmanshof, gesloten hoeve ()

Gesloten hoeve met gebouwen van circa 1800 en einde 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), op geprofileerde modillons met diamantkop, van circa 1800; beluikte rechthoekige vensters met arduinen omlijsting en bakstenen ontlastingsboog; gelijkaardige deuromlijsting met houten tussendorpel en getralied bovenlicht. Stalvleugels met rechthoekige muuropeningen, uit het einde van de 19de eeuw. Langsschuur onder zadeldak (pannen), uit dezelfde tijd als het huis; langsgevel geritmeerd door bakstenen muurpilasters en puntgevels voorzien van een inrit onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne