erfgoedobject

Herberg In de Ster

bouwkundig element
ID
38991
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38991

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Ster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eind 18de- of begin 19de-eeuwse herberg in vakwerkbouw (nog niet aanwezig op de Ferrariskaart circa 1770-1778, wel op het primitief kadaster in 1830). De herberg is gelegen in het centrum van Sint-Anna-Pede ten noordwesten van de kerk op de hoek met de Plankenstraat.

Op de topografische kaart van Vandermaelen (circa 1846-1854) weergegeven als "Brasserie" en op de topografische kaart van 1874 reeds weergegeven als herberg "In de Ster". In 1862 werd de herberg vergroot (geregistreerd op het kadaster in 1865), waarschijnlijk gaat het om de twee meest linkse of westelijke traveeën opgebouwd uit baksteen. Een tekening van de gevel en twee details van de buitentrappen zijn afgebeeld in "Les anciennes constructions rurales et les petites constructions des béguinages en Belgique" van 1917.

Zuidelijk georiënteerd, witgekalkt lemen huis op een verhoogde begane grond van zes traveeën (uitstekende ankerbalken) en één bouwlaag onder een overkragend pannen zadeldak op houten modillons (nok loodrecht op de Herdebeekstraat). Gepikte bakstenen voet en stijl- en regelwerk. Beluikte rechthoekige vensters en deuren, deels vernieuwd. De twee meest linkse traveeën zijn opgebouwd uit baksteen en zijn toegankelijk via een buitentrap die naar een overdekt terras leidt en hieronder is een kelder (?) aanwezig. In het interieur is nog een rode tegelvloer bewaard.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1865/8.
  • CLEMENT T., GHOBERT J. & HUART C. 1917: Les anciennes constructions rurales et les petites constructions des béguinages en Belgique, deel 3, Brussel, 36-37.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg In de Ster [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38991 (Geraadpleegd op )