Teksten van Herberg In de Ster

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38991

Herberg In de Ster (herinventarisatie) ()

Eind 18de- of begin 19de-eeuwse herberg in vakwerkbouw (nog niet aanwezig op de Ferrariskaart circa 1770-1778, wel op het primitief kadaster in 1830). De herberg is gelegen in het centrum van Sint-Anna-Pede ten noordwesten van de kerk op de hoek met de Plankenstraat.

Op de topografische kaart van Vandermaelen (circa 1846-1854) weergegeven als "Brasserie" en op de topografische kaart van 1874 reeds weergegeven als herberg "In de Ster". In 1862 werd de herberg vergroot (geregistreerd op het kadaster in 1865), waarschijnlijk gaat het om de twee meest linkse of westelijke traveeën opgebouwd uit baksteen. Een tekening van de gevel en twee details van de buitentrappen zijn afgebeeld in "Les anciennes constructions rurales et les petites constructions des béguinages en Belgique" van 1917.

Zuidelijk georiënteerd, witgekalkt lemen huis op een verhoogde begane grond van zes traveeën (uitstekende ankerbalken) en één bouwlaag onder een overkragend pannen zadeldak op houten modillons (nok loodrecht op de Herdebeekstraat). Gepikte bakstenen voet en stijl- en regelwerk. Beluikte rechthoekige vensters en deuren, deels vernieuwd. De twee meest linkse traveeën zijn opgebouwd uit baksteen en zijn toegankelijk via een buitentrap die naar een overdekt terras leidt en hieronder is een kelder (?) aanwezig. In het interieur is nog een rode tegelvloer bewaard.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1865/8.
  • CLEMENT T., GHOBERT J. & HUART C. 1917: Les anciennes constructions rurales et les petites constructions des béguinages en Belgique, deel 3, Brussel, 36-37.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In de Ster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/140381 (geraadpleegd op ).


Herberg In de Ster ()

Op de hoek met Plankenstraat, zogenaamde herberg In de Ster. Eénlaags huis onder een zadeldak (pannen) met lange schoorstukken; vakwerkbouw met uitstekende ankerbalken, gewitte lemen vullingen en een gepikte bakstenen muurvoeting. Beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige deuren. Onlangs opgeknapt.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In de Ster [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38991 (geraadpleegd op ).