erfgoedobject

Boerenwoning uit vakwerkbouw

bouwkundig element
ID
38997
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38997

Juridische gevolgen

Beschrijving

19de-eeuws boerenhuis uit vakwerkbouw. In 1865 werd bij het bestaande klein pand een vergroting opgetekend op het kadaster, het gaat hier om een vergroting van het lemen woonhuis. In 1912 werd er een tweede vergroting opgetekend met de vergroting van het bakstenen dienstgebouw aan de west- of straatzijde.

Witgeschilderd lemen boerenhuis met gepikte plint (nok loodrecht op de straat) van drie of vier traveeën (slechts twee zichtbare ankerbalken) en een recentere bakstenen uitspringende aanbouw aan de straatzijde van één travee onder pannen zadeldaken. Woonhuis met rechthoekige muuropeningen met houten omlijsting en vernieuwde hardstenen lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. In de meest linkse travee een gedichte muuropening. Volledig vernieuwd interieur. Ten noordoosten nog achterliggend bijgebouw opgetrokken uit baksteen met golfplaten dak.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1865/24 en 1912/24.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning uit vakwerkbouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38997 (Geraadpleegd op 20-06-2021)