Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve opklimmend tot de 18de eeuw, rond een trapeziumvormig erf, gelegen op de hoek met Keitskestraat. Ten noordoosten de langsschuur uit het interbellum, ten zuidoosten en ten zuidwesten een lage stal met kern uit de 18de eeuw en ten noordwesten het woonhuis uit midden 19de eeuw. Erf toegankelijk ten noorden via een ijzeren poort.

Hoeve op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) aanwezig als twee evenwijdige langgestrekte volumes met een kleiner bijgebouw. De hoeve met stallen, langsschuur en woonhuis was reeds aanwezig op het primitief kadasterplan in 1829. In 1846 vond er een "reconstruction total" van het woonhuis plaats (kadastraal geregistreerd in 1852) en de distilleerderij werd gesloopt. Ten noorden van de gebouwen geschikt rondom het erf bevond zich een brouwerij (heden gesloopt). De bouw van de nieuwe langsschuur werd kadastraal geregistreerd in 1938.

Verankerde bakstenen gebouwen. Ten noordwesten onderkelderd woonhuis van zeven traveeën en ander halve bouwlaag. Aan de erfzijde rechthoekige beluikte muuropeningen met blauwe hardstenen dorpels. Rechthoekige deur met bovenlicht in een vlakke hardstenen omlijsting. Getraliede vensters op bovenverdieping met houten dorpels. Witgeverfde straatgevel met rechthoekige deels gewijzigde muuropeningen onder houten lateien. Zuidelijke zijpuntgevel met twee rechthoekige vensters onder houten latei. Ten noordoosten langsschuur onder zadeldak (mechanische pannen, nok dwars op de Schapenstraat), met aan beide lange zijden een lage en latere bijbouw onder lessenaarsdak. Rechthoekige poort onder betonnen latei. In de westelijke zijpuntgevel gevelniskapelletje met Mariabeeldje.

Ten zuidoosten stal van anderhalve bouwlaag onder geknikt zadeldak met mechanische pannen, aandak en vlechtingen aan de zuidwestelijke zijgevel. Deels gewijzigde rechthoekige muuropeningen met witgeschilderde hardstenen omlijstingen en bakstenen ontlastingsboogjes. Noordoostelijke zijgevel met muurvlechtingen en een steekboogvormig zoldervenster met een vlakke hardstenen omlijsting en een klein rechthoekige opening met een arkose (?) omlijsting. Tegen de oostgevel recentere open bergruimtes onder lessenaarsdak.

Ten zuidwesten stal onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), aandak en muurvlechtingen aan de noordwestelijke zijgevel. Rechthoekige, deels gewijzigde muuropeningen, deels met een witgeschilderde hardstenen omlijsting. In de meest zuidoostelijke travee is er een poortdoorgang. In de zuidoostelijke zijgevel nog resten van een wand opgebouwd uit vitswerk met een lemen vulling. Noordwestelijke zijgevel met rechthoekige muuropening met houten dorpels en diefijzers.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1852/10 en 1938/12.

Auteurs: Verwinnen, Katrien