Teksten van Boerenwoning, gedateerd 1762

Boerenhuis (herinventarisatie 2012) ()

Boerenhuis met 18de-eeuwse kern, gedateerd door middel van jaarankers "ano 1762" met latere aanpassingen, gelegen in een omhaagde voortuin. Begin 20ste eeuw werd de woning aangepast en werd er een smidse geregistreerd in de meest rechtse travee en in de nieuwe aanbouw tegen deze gevel (geregistreerd op het kadaster in 1913). In de rechterzijgevel zijn ook sporen zichtbaar van een verhoging van het oorspronkelijke huis. Tegen de achtergevel kwamen in de jaren 1950 nog kleine aanbouwsels bij. Op een foto uit de inventarisatie in de jaren 1970 is leesbaar dat het pand dienst deed als herberg. Buiten de herberg was er op de verdieping ook een feestzaal ondergebracht.

Verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond van zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder een zadeldak met nieuwe kunstleien (nok evenwijdig aan de straat). Uiterst rechtse travee omgevormd tot garage, aansluitend recentere aanbouw uit begin 20ste eeuw. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel (aanpassing uit begin 20ste eeuw) met imitatie natuursteenblokken in de plint en gekruiste palmtakken op de borstwering van de eerste verdieping. Rechthoekige vensters in geriemde blauwgroen (arkosekleur) geverfde omlijstingen met oren en lekdrempels; beluikt op het gelijkvloers. Rondboogdeur in een arkose omlijsting met negblokken en sluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk en kroonlijst. Rechterzijgevel met sporen van muurvlechtingen wat wijst op een latere verhoging van het gebouw. Linkerzijgevel bekleed met kunstleien.

Achteraan haaks aansluitend schuurtje onder zadeldak met Vlaamse pannen, met aangepaste muuropeningen; een rechthoekige poort en dichtgemetste getoogde zandstenen deuromlijsting.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1913/19 en 1954/51.
  • Klassiek wonen, De Standaard Magazine, 05-11-2011, 26-29.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Verwinnen, Katrien: Boerenwoning, gedateerd 1762 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142190 (geraadpleegd op )


Boerenhuis ()

Boerenhuis door voorgevelankers gedateerd ANNO 1762, doch naderhand aangepast, vergroot met een travee (links) en verhoogd tot een tweeverdiepingshuis. Bakstenen gebouw afgedekt met een stomp zadeldak (kunstleien), en bekleed met een cementbepleistering met een witte bladversiering onder de vensters. De huidige rechthoekige vensters resulteren van de verbouwing. Oorspronkelijke deuromlijsting: zandstenen rondboog met sluitsteen en imposten op stijlen van negblokken.

De haakse bijbouw tegen de achtergevel behoudt een oorspronkelijke muuropening met steekbooglatei. Recente toevoegsels tegen de achtergevel en garagepoorten in de voorgevel. De oostgevel heeft vlechtingen van de oude dakhelling, de westgevel een kunstleien bebording.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: Boerenwoning, gedateerd 1762 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39013 (geraadpleegd op )