Teksten van L-vormige hoeve met langsschuur, gedateerd 1847

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39015

L-vormige hoeve met langsschuur, gedateerd 1847 (herinventarisatie 2012) ()

Hoeve met een schuin ingeplant L-vormig woonhuis en stallen en een losstaand langsschuurtje ten noordwesten hiervan. De schuur is door middel van verheven baksteenmetselwerk in de puntgevel gedateerd "1847", toch pas geregistreerd op het kadaster in 1876.

Langsschuur met een rechthoekige houten poort onder een houten latei ingeschreven in een verdiept rondboogveld, in de puntgevel onder de datering is eveneens in verheven baksteenmetselwerk een hartmotief aangebracht. De woning en stallen zijn sterk verbouwd.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1876/11.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: L-vormige hoeve met langsschuur, gedateerd 1847 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142193 (geraadpleegd op ).


Hoeve ()

Hoeve met schuin ingeplante en geknikte vleugel met boerenhuis en stallen en een losstaand langsschuurtje ertegenover. Bakstenen gebouwen met zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw, doch verbouwd boerenhuis. Schuurtje met inrijpoort onder een bakstenen rondboog, gedateerd 1847 door middel van uitstekende baksteenkoppen boven een hartmotief.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: L-vormige hoeve met langsschuur, gedateerd 1847 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39015 (geraadpleegd op ).