Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

18de-eeuws en later aangepast landhuis met een tweede woning (heden de hoofdwoning) en een recent koetshuis. Verankerde (gecementeerde) en geel geverfde bakstenen gebouwen, geschikt rond een begrind erf, toegankelijk via een houten poort tussen bakstenen pijlers ten noordoosten, met een woning, mogelijks het oude landhuis, ten noordoosten en aansluitend ten oosten de oranjerie, het recente koetshuis ten noordwesten en de tweede woning (in oorsprong een koetshuis met stalling) ten zuidwesten. Ten zuidwesten aansluitend beboomde tuin.

Volgens de literatuur is dit landhuis mogelijks nog een getuige van de heerlijkheid Zierbeek (zie gemeente-inleiding). Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) is er op het huidige perceel reeds bebouwing zichtbaar. De woning of het landhuis aan de straatzijde is gedateerd door middel van jaarankers "ANO 1767". Een vergroting van het woonhuis werd in 1872 geregistreerd op het kadaster met een nieuwe vleugel ten zuiden aan de bestaande vleugel tegen de straatzijde. Het goed was toen in handen van advocaat Pinson uit Brussel. De nieuwe vleugel ten zuiden is heden gesloopt, maar is mogelijks zichtbaar op een oude postkaart met de titel: "Château de Zierbeek Schepdael". In 1885 werden er verschillende percelen samengevoegd als lusttuin, ten zuiden en westen van de woning. In 1900 werd er ten zuidoosten van de woning een heden verdwenen bijgebouw (broeikas) geregistreerd op het kadaster (afbraak geregistreerd in 1975). De leggers maken in 1902 melding van een nieuw huis, waarschijnlijk een dienstwoning ten noordoosten het woonhuis (heden afgebroken). Een vergroting van het woonhuis aan de straatzijde met de huidige oranjerie werd in 1904 geregistreerd. De huidige woning ten zuidwesten stond toen nog geregistreerd als koetshuis met stalling. Op de topografische kaart van 1924 werd het goed weergegeven als "Chateau". In 1931 werd een gedeeltelijke heropbouw van het voormalige koetshuis geregistreerd en wijzigde de functie naar "huis", heden is dit gebouw de hoofdwoning. Wanneer het huidige recentere koetshuis ten noordwesten werd gebouwd is niet bekend (waarschijnlijk na 1975).

Oorspronkelijk landhuis aan de straatzijde (sterk begroeid) van zes traveeën en één bouwlaag onder een natuurleien mansardedak (nok evenwijdig aan de straat). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met oorspronkelijke beluikte steekboogvormige vensters, bewaarde schuiframen met kleine roedeverdeling. Gelijkaardige houten steekboogvormige dakvensters. Steekboogvormige deur met een blauwe hardstenen omlijsting in de zuidgevel. Kleine rechthoekige oranjerie ten oosten, verbonden met de woning door een muur, van één bouwlaag onder leien schilddak (nok evenwijdig met de straat); rechthoekige muuropeningen.

Woning ten zuidwesten (voormalig koetshuis met stalling) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt schilddak (natuurleien), centraal dakvenster. Lijstgevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige beluikte vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en bewaard schrijnwerk. Rechthoekige deur met een vlakke blauwe hardstenen omlijsting.

Nieuw koetshuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (zwarte Vlaamse pannen). Lijstgevel met centraal twee rechthoekige poorten in een rondboogveld met aan weerszijden een rechthoekige deur en venster, blauwe hardstenen lekdrempels. Rechthoekige zoldervensters.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1872/8, 1885/11, 1900/12, 1902/8, 1904/9, 1931/37 en 1975/57.
  • F.V. 1970: De gemeente Schepdaal, Eigen Heem, 1, 1, 17-18.

Auteurs: Verwinnen, Katrien