Walravenshoeve (herinventarisatie 2012) ()

19de-eeuwse U-vormige hoeve met gesloten karakter aan de straatzijde waar het domein is afgezet met een bakstenen muur.

Hoeve op een hoogte gelegen, met een historische inplanting waar ook al op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) bebouwing voorkwam. Op het gereduceerd kadaster (circa 1848-1854) staat de hoeve aangeduid als "Brasserie". Volgens een dossier d’Expertise van het kadaster van 1832 was de brouwerij ondergebracht in een lemen gebouw met een strooien dak.

Ten tijde van het primitief kadaster (1830) bestond de hoeve uit twee parallelle volumes. In 1864 werd op het kadaster volledige reconstructie opgetekend als gesloten hoeve, volgens de leggers gebeurde dit vijf jaar eerder. De hoeve is genoemd naar de eigenaar uit deze periode, Guillaume Walravens, burgemeester van Sint-Martens-Bodegem van 1855 tot 1860. In 1953 werd op het kadaster de afbraak van de zuidwestelijke vleugel geregistreerd en kreeg de hoeve zijn huidige configuratie. De gebouwen werden recent gerenoveerd.

De hoeve kon niet worden bezocht en het woonhuis wordt beschreven aan de hand van oudere foto’s. Woonhuis ten noorden (nok loodrecht op de straat), parallel hieraan ten zuiden de langsschuur en ten oosten aan de straatzijde de stalling met inrijpoort (nok parallel aan de straat). Ten noorden van de hoeve ligt tegen de omheiningsmuur aan de straatzijde nog een tweeledig bakhuis. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Woonhuis van anderhalve bouwlaag, rechthoekige vensters met hardstenen dorpels, deur met een rechthoekige hardstenen omlijsting en klimmende dakvensters. Tegen de noordgevel kleine halve serre. Tweebeukige langsschuur van vijf traveeën met rechthoekige houten poort onder een houten latei ingeschreven in een rondboogveld. Stallen tegen de straatzijde met twee grote rechthoekige poorten onder houten lateien.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1864/5 en 1953/3.
  • ROMEYNS G. 1980: De Walravenshoeve, Bijdragen tot de geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem, Sint-Martens-Bodegem.
  • VANNOPEN H. 1990: Bronnen voor de geschiedenis van een hofstede en een landelijke gemeenschap bijzonder toegepast op St.-Martens-Bodegem, Eigen Schoon en De Brabander, 73, 4-5-6, 161.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Walravenshoeve, semi-gesloten hoeve ()

Semi-gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), daterend uit de 19de eeuw. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) van zeven traveeën met anderhalve verdieping en zadeldak (pannen); rechthoekige deuromlijsting van arduin en beluikte vensters met arduinen lateien en lekdrempels.

Langsschuur (nok loodrecht op straat) voorzien van een inrit onder houten latei in een bakstenen rondboog.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne