Hoeve Vekens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vekens

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een gekasseid erf met oorspronkelijk centrale mestvaalt. Woonhuis ten westen, langsschuur ten zuiden en stallen ten noorden en ten oosten.

Op deze locatie was reeds een hoeve aanwezig op de Ferrariskaart (circa 1770-1778). Het boerenhuis zou volgens de inventaris uit de jaren 1970 dateren van 1801 en was gedateerd in de nu verdwenen waaier boven de deur. In 1886 wordt er op het kadaster een gedeeltelijke reconstructie opgetekend, waarbij het woonhuis en de schuur grotendeels behouden bleven en de stallen op hun huidige locatie opgetekend werden. In 1890 werd er een vergroting van het woonhuis geregistreerd met twee extra traveeën ten oosten.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woonhuis van vijf plus twee later aangebouwde traveeën en één bouwlaag met vernieuwde gevel en rechthoekige muuropeningen met bewaarde hardstenen omlijsting (vernieuwde onderdorpels), steenkapperstekens zichtbaar in de omlijsting van de deur en een raam. Achtergevel deels gecementeerd en met rechthoekige muuropeningen, waarvan drie met diefijzers. Tweebeukige langsschuur van drie traveeën met rechthoekige poort ingeschreven in een rondboogveld. Aanbouw onder lessenaarsdak ten oosten. Stallen met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1886/29 en 1890/4.

Auteurs: Verwinnen, Katrien