Teksten van Burgerhuis van 1873

Burgerhuis van 1873 (Herinventarisatie 2012) ()

Vrijstaand burgerhuis van 1873, gedateerd door middel van jaarankers in de gevel en eveneens geregistreerd in het kadaster in 1873, achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Ten zuidoosten laag bijgebouw uit hetzelfde jaar. Tussen het bijgebouw en de woning is er een getoogd poortje onder zadeldakje dat toegang geeft tot de achterliggende ommuurde tuin.

Gerenoveerd onderkelderd bakstenen dubbelhuis op een verhoogde begane grond van drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien schilddak. Beluikte rechthoekige benedenvensters met hardstenen dorpels en korfboogvormige bovenvensters met hardstenen lekdrempel. Hardstenen deuromlijsting met rocailles in de hoeken en een uitgewerkte sluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Bakstenen bijgebouw van één verdieping onder pannen schilddak.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1873/11.

Bron: -
Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Verwinnen, Katrien: Burgerhuis van 1873 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139725 (geraadpleegd op )


Dubbelhuis ()

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee verdiepingen, afgedekt met een schilddak (kunstleien); bouwjaar 1873 aangegeven door muurankers. Verhoogde begane grond voorzien van beluikte rechthoekige vensters en een arduinen deuromlijsting met neoclassicistische inslag. Steekboogvormige bovenvensters van baksteen. Grote ommuurde tuin achteraan.


Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: Burgerhuis van 1873 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39040 (geraadpleegd op )