erfgoedobject

Hoeve met ast

bouwkundig element
ID
39047
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39047

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met ast
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormige hoeve met bewaarde en gerenoveerde hopast in vakwerkbouw tegen de noordgevel van het noordelijke gelegen bijgebouw aan de straatzijde. De hoeve was reeds aanwezig op het primitief kadaster (1830). In 1886 werd het bijgebouw met ast geregistreerd op het kadaster (tien jaar eerder in gebruik genomen). Dit type hopast met tremelvormige (of trechtervormige) warmeluchtkamer kwam eind 19de eeuw nog veel voor.

Eenvoudig witgeschilderd bakstenen boerenhuis met gepikte plint onder overkragend pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat) op houten klossen. Rechthoekige vensters met voornamelijk hardstenen dorpels en een rechthoekige deur met hardstenen omlijsting.

Hopast onder pannen zadeldak op een bakstenen voet en een tremelvormige warmeluchtkamer opgebouwd uit een houten structuur opgevuld met vitswerk en leem. De warmeluchtkamer steunt langs de zuidzijde tegen het gebouw en ten noorden op twee houten palen. Vitswerk zichtbaar in de zijpuntgevel onder het dak. In de hopast zijn er volgens de eigenaar geen interieurelementen bewaard.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1886/24.
  • BECUWE F. & VANDERMARLIERE G. 2010: Of an oste as they drie their hopes upon at Poppering. Een typologische benadering van de hopast in Vlaanderen, Relicta, 6, 145-176.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met ast [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39047 (Geraadpleegd op )