Teksten van Langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeve (herinventarisatie 2012) ()

Kleine 19de-eeuwse langgestrekte hoeve gelegen op de hoek met de Wolsemstraat. De hoeve is opgenomen in het beschermde dorpsgezicht van Sint-Martens-Bodegem (datum besluit: 23-10-1981).

Ten zuiden boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder een geknikt pannen zadeldak. Beluikte rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels. Rechthoekige deur met hardstenen omlijsting en bovenlicht met datering: "H KT/ 1871". Ten noorden aansluitend aan het boerenhuis aanhorigheid van vier traveeën met nieuwe poort en rechthoekige muuropeningen in een hardstenen omlijsting en laadvenster. Aansluitend de schuur onder een dak met verspringende hoogte.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Hoevetje ()

Hoek Wolsemstraat. Langgestrekt hoevetje, naar verluidt reeds vermeld in 1616. Heden gaat het om een bakstenen boerenhuis met anderhalve verdieping en zes traveeën, onder zadeldak (pannen), uit begin 19de eeuw. Rechthoekige vensters en deur van arduin; ingekort met een travee en vernieuwde zijgevel. Aanhorigheden in het verlengde.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne