Teksten van Hoeve met losse bestanddelen in leembouw

Hoeve met resten van leembouw (herinventarisatie 2012) ()

Vervallen hoeve met losse bestanddelen en resten van leembouw. De hoeve kwam al voor op de 19de-eeuwse kaarten. De boerenwoning met schuur staan ingetekend op het primitief kadaster (1830), maar hebben een begin 20ste-eeuws uitzicht en het bijgebouw met stallen is geregistreerd op het kadaster in 1937 (met de vermelding dat dit gebouw al tien jaar in gebruik was).

Boerenwoning (nok loodrecht op de straat) met aansluitend ten zuiden een stal en een schuurtje. Haaks op dit volume ten noorden een kleine dwarsschuur uit leembouw. Parallel met de woning ten zuidoosten later bijgebouw met stallen. Deels met gras begroeid erf met mestvaalt, toegankelijk via een ijzeren hekken tussen pijlers.

Bakstenen woning van zes traveeën en één bouwlaag en ten zuiden stallen en schuur van drie traveeën onder doorlopend overkragend geknikt pannen zadeldak op houten modillons. Gecementeerde oostgevel met schijnvoegen en beluikte rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-lateien en hardstenen lekdrempels, stal en schuur met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien; alle met bewaard schrijnwerk. Eenvoudige westgevel met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en met hardstenen lekdrempels.

Haakse lemen dwarsschuur onder pannen zadeldak met rechthoekige poort onder houten latei. De oostelijke zijgevel heeft een pannen beschieting en de westelijke zijgevel heeft een platen beschieting. Eenvoudig bakstenen bijgebouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1937/11.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Boerenhuis ()

Boerenhuis en vooruitspringende schuur in het verlengde, daterend uit de 19de eeuw. Gecementeerde woning met één verdieping van zes traveeën. Het schuurtje bewaart resten van leembouw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne