Hof te Wolsem (herinventarisatie 2012) ()

Vierkansthoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met bakstenen gebouwen rond een deels geplaveid erf. De hoeve is gelegen in een landelijk gebied in het historische gehucht Wolsem.

De oorspronkelijke hoeve was een leen afhangend van de heren van Bodegem. Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) staat op deze locatie een pachthoeve aangeduid met "Le Cauters". Op kaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw is nog geen gesloten volume aanwezig. De gesloten hoeve werd in 1872 geregistreerd op het kadaster (gebouwd in 1870) en was eigendom van de familie De Nieuwlandt. Tussen 2003 en 2010 werd de hoeve volledig gerenoveerd.

Woonhuis ten noordwesten, parallel hieraan aan de straatzijde stallen met schuur en brede getoogde inrijpoort onder pannen zadeldakje ten oosten, ten zuidwesten stallen en parallel hiermee ten noordoosten een langsschuur en wagenhuis. Ten noorden van de hoeve staat in het weiland een vrijstaand schuurtje met bakhuis.

Bakstenen gebouwen onder voornamelijk pannen zadeldaken. Onderkelderd woonhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, oorspronkelijk beluikte rechthoekige vensters, met hardstenen dorpels en rechthoekige deur met een vlakke hardstenen omlijsting. Op de verdieping oorspronkelijk steekboogvormige muuropeningen met hardstenen lekdrempels, heden gewijzigd. Gewijzigde muuropeningen in de achtergevel. In het interieur waren in 2003 nog de balkenstructuur, een rode tegelvloer, het schijnwerk van de deuren en een schouw in gesinterde baksteen bewaard.

Tweebeukige langsschuur van vijf traveeën met een steekboogvormige poort. De west- of erfgevel heeft rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels, blinde oostgevel. Het gebinte is nog bewaard. Aansluitend op de schuur ten zuiden bevindt zich een wagenhuis met twee steekboogvormige poortopeningen onder een schilddak. De stallen en schuur ten zuidoosten hebben rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting, steekboogvormige poortopening en kleine rondboogvormige muuropeningen. De laatste travee ten zuiden is ingenomen door een wagenhuis met een steekboogvormige poort. De stallen ten zuidwesten hebben rechthoekige vlakke hardstenen deuromlijstingen met erboven meestal een ovalen verluchtingsgat en rechthoekige muuropeningen op de verdieping met hardstenen lekdrempels. De eerste travee ten zuiden wordt ingenomen door een steekboogvormige poortopening met gebruik van zandstenen voor de rechtse dagkant. De westgevel heeft gewijzigde muuropeningen.

Achter in de wei rechthoekig bakstenen schuurtje met lagere bakoven, beide onder pannen zadeldaken.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling VII (Sint-Martens-Bodegem), 1872/1.
  • ROMEYNS G. 1975: St.-Martens-Bodegem en zijn rijk verleden, Bijdragen tot de geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem, Sint-Martens-Bodegem, 37.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Hof te Wolsem, gesloten hoeve ()

Zogenaamd "Hof te Wolsem", gesloten hoeve met imposante bakstenen gebouwen uit einde 19de eeuw gelegen rondom een rechthoekige geplaveid erf. Boerenhuis van zeven traveeën met anderhalve verdieping voorzien van rechthoekige vensters met arduinen dorpels en een arduinen deuromlijsting; steekboogvormige bovenvensters. Stallen voorzien van arduinen deuren en karrenhuis met twee steekbogen van baksteen; gelijkaardige schuurpoort.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne