Teksten van Dorpswoningen uit 1895

Woning van 1895 (Herinventarisatie) ()

Twee gekoppelde woningen met voortuintje van 1895 gedateerd door jaarankers. Achterin gelegen ten opzichte van de straat. In 1932 werd de verdeling in drie afzonderlijke woningen geregistreerd op het kadaster. In 1932 werden de woningen eigendom van brouwer Jan Baptist Girardin, die invloedrijk was in Sint-Ulriks-Kapelle (Lindenberg nummers 10-12). De woningen maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht (datum besluit: 16/10/1980).

Onderkelderde baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met licht verhoogde begane grond, onder zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel met rechthoekige beluikte beneden vensters met arduinen dorpels. Steekboogvormige boven vensters in bakstenen omlijsting; rechthoekige deur. Doorlopende bakstenen kordon of waterlijst tussen de twee bouwlagen. Renovatie aan de gang tijdens inventarisatie, voorts vernieuwd schrijnwerk.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1932/8.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Woningen ()

In meerdere woningen verdeeld huis met anderhalve verdieping en vijf traveeën onder zadeldak (pannen), door ankers gedateerd 1895. Baksteenbouw voorzien van rechthoekige deuren en beluikte vensters, en steekboogvormige bovenvensters.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne