erfgoedobject

Pastorie Sint-Pietersparochie

bouwkundig element
ID: 39077   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Pietersparochie
    Deze bescherming is geldig sinds 28-04-1998

Beschrijving

Met poortgebouw en aanhorigheden, ten noordwesten van de kerk. Omheind L-vormig gebouw opgetrokken in de 19de eeuw mits behoud van een oudere kern uit de 17de en 18de eeuw. Bakstenen constructie van twee bouwlagen met een leien zadeldak met schild ten zuiden en uitgesneden houten modillons.

Rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin, en bakstenen posten; de benedenvensters van de achtergevel behouden de oude posten van ijzerzandstenen negblokken. Rechthoekige deur van arduin. Duidelijke naad in het metselwerk wijzend op de toevoeging van de westelijke travee.

Poortgebouw van baksteen onder schilddak (leien), uit de 18de eeuw, voorzien van een rondboogpoort in een gebouchardeerde arduinen omlijsting met sluitsteen en negblokken.

Oudere aanhorigheid met zadeldak (pannen), aandak, vlechtingen en topstuk; houten kozijnvensters.

In de bakstenen muur die de achtertuin afsluit werd een zandstenen rondboogdeur hergebruikt, voorzien van imposten, sluitsteen en druiplijst.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs : De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie Sint-Pietersparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39077 (Geraadpleegd op 26-05-2019)