erfgoedobject

Pauwelhoeve

bouwkundig element
ID
39084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39084

Juridische gevolgen

Beschrijving

De "Paulushoeve of Pauwelhoeve" is een ruime gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw. Heden in vrij verwaarloosde toestand.

Inrijpoort onder houten latei, afgedekt met een zadeldak (pannen). Een door een pui met dubbele trap voorafgegane deur geeft toegang tot het erf.

Eénlaags boerenhuis van acht traveeën met een zadeldak (kunstleien) op uitgesneden daklijstbalkjes. Baksteenbouw met witgekalkte voorgevel en gepikte plint.

Beluikte rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen van arduin, en gelijkaardige deur. In de achtergevel, kleinere gelijkaardige vensters onder een bakstenen ontlastingsboog, sommige met middenkalf. Zijgevels met aandak, vlechtingen, top- en arduinen schouderstukken.

Aan de straatkant, recentere bakstenen stal met zadeldak (pannen), voorzien van twee ingeschreven arduinen deuren (circa 1800).

Ertegenover, oudere dienstvleugel van baksteen met zadeldak (vervallen pannen bekleding); een arduinen staldeur, twee houten kozijnraampjes en een doorrit naar de velden. Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Tegenover het boerenhuis, bakstenen langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Zijgevel met aandak, vlechtingen, top- en arduinen schouderstukken; inrijpoort onder houten latei.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pauwelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39084 (Geraadpleegd op 03-03-2021)