Baljuwhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Baljuwhuis

Beschrijving

Eertijds zogenaamd 't Gravenhuis of 's Heerenhuys en eigendom der plaatselijke heren. Voormalige brouwerij-boerderij Olemans, ruim complex van heden leegstaande gebouwen uit 17de, 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.

Imposant boerenburgerhuis met twee verdiepingen, acht traveeën en een zadeldak (leien) met versierde nok, tussen trapgevels (9 treden en top); de constructie klimt op tot de 17de eeuw doch werd aangepast in 1758 (deursluitsteen), de voor- en zijgevel kregen naderhand nog een cementbepleistering. Begane grond met ingediepte voegen, voorzien van beluikte rechthoekige vensters en van een hoge licht steekboogvormige deur met brede geschilderde omlijsting van natuursteen met kwartholle neg en druipende sleutel met jaartal 1758.

De bovenvensters, met doorlopende lekdrempels, werden voorzien van een stucomlijsting met versierde sleutel naar de wijze van 19de eeuw; gootlijst eveneens uit de 19de eeuw.

De achtergevel behoudt de ordonnantie uit de 17de eeuw: begane grond opgevat als een open gaanderij (nu gedicht) van geprofileerde rondbogen van zandsteen op zuiltjes met hoge sokkel en kapiteel (herstellingen van arduin); bovenbouw van bak- en zandsteen voorzien van voormalige kruisvensters met speklagen ter hoogte van lateien, middenkalf en onderdorpels en overspannen met een bakstenen ontlastingsboog; ook oorspronkelijke houten modillons onder de gootlijst. Tegen de zijtrapgevel werd een rond traptorentje gebouwd, afgedekt met een kegeldak; baksteenbouw, bovenaan bekleed met kunstleien. Tegen dezelfde zijgevel leunt een lagere aanhorigheid uit dezelfde tijd aan onder zadeldak (pannen) met houten modillons aan de achtergevelzijde.

De voorgevel voorzien van zes oculi en een gecementeerd steekboogdeurtje met vierkant bovenlicht werd gecementeerd. Een gelijkaardig deurtje in de achtergevel.

De aanhorigheden dateren uit de 19de eeuw. Op de rechterzijde, éénlaags gebouw met witgekalkte gevel geritmeerd door vijf bakstenen blindbogen met muurpilasters en imposten. Haaks erop, een kleinere vleugel van baksteen voorzien van ingedrukte rondboogvormige muuropeningen, onder meer een doorrit naar de achtergelegen tuin met bakstenen omheiningsmuur. De linkervleugel aan de Brusselstraat, die ook de inrijpoort bevat heeft twee bouwlagen en werd in meerdere woningen onderverdeeld.

• P. LINDEMANS, Galmaarden in 1631, in Eigen Schoon en de Brabander, 1935, p. 62-63.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne