erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
39095
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39095
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats en opklimmend tot einde 18de eeuw. Boerenhuis in L-vorm met één bouwlaag en een zadeldak op geprofileerde houten modillons. Baksteenbouw met gebruik van arduin en zandsteen. Gevels aan de erf- en straatzijden voorzien van beluikte rechthoekige vensters met arduinen omlijsting en bakstenen ontlastingsboog; gelijkaardige deur. In de achtergevel, kleine venstertjes met zandstenen negblokken. Zijpuntgevel met hoekstenen en steigergaten van zandsteen, bakstenen vlechtingen en een oculus van gesinterde steen.

Aanhorigheden, onder meer inrijpoort en stallingen, voorzien van rechthoekige muuropeningen, sommige van arduin.

Ruime langsschuur afgewerkt met muurvlechtingen en topstuk en voorzien van een rechthoekige inrijpoort met arduinen stijlen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39095 (Geraadpleegd op )