erfgoedobject

Kosterswoning

bouwkundig element
ID
39098
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39098

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kosterswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pauwelhoeve met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige kosterij van de ertegenover liggende Sint-Pauluskapel, heden een klein gesloten hoevetje met recente aanhorigheden doch een woonhuis dat op de deursleutel gedateerd is ANNO 1767.

Eénlaagse baksteenbouw afgedekt met een zadeldak (pannen) op houten modillons met diamantpunt.

Voorgevel voorzien van een zandstenen rondboogdeur met negblokken, uitstekende imposten en gedateerde druipende sluitsteen, en van drie recente vensters (1957-58) ter plaatse van vroegere kruiskozijnen waarvan de dubbele bakstenen ontlastingsbogen behouden bleven.

Eenzelfde deur in de achtergevel en een behouden kloosterkozijn van zandsteen met negblokken en ontlastingsboog van één rollaag.

Zijgevels met aandak, vlechtingen, top en schouderstukken: aan de straatzijde een gedicht venster omlijst met zandstenen negblokken.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Sint-Pauluskapel

 • Is deel van
  Galmaarden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kosterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39098 (Geraadpleegd op )