erfgoedobject

Hoeve Hof te Corbeek

bouwkundig element
ID
39106
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39106

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Corbeek
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Het "Hof te Corbeek" was eertijds eigendom van de kartuizers te Herne. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats en daterend uit einde 18de eeuw en 19de eeuw.

De rondbooginrijpoort met stijlen van zandsteen en boogstenen alternerend van zand- en baksteen, opgenomen in het volume van de schuur, geeft ook toegang tot het erf.

Ruim boerenhuis met zeven traveeën van twee verdiepingen en twee eenlaagse traveeën, afgedekt met een zadeldak (mechanische pannen) en bekroond met een klokkenruitertje. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond voorzien van arduinen omlijstingen; bouwjaar 1833 aangegeven op de deurlatei; de bovenverdieping werd na brand in 1912 heropgebouwd. Bakstenen stalvleugel onder zadeldak (pannen), in een gevelsteen van de zijpuntgevel gedateerd "anno 1773". Erfzijdegevel geritmeerd door arduinen deuren onder ontlastingsboog en door stalvensters met zandstenen posten doch dorpels van arduin. Ertegenover, recentere stal uit de 19de eeuw. Ruime langsschuur, afgewerkt met vlechtingen en topstukje. Mooi geheel, opnieuw gevoegd met cement.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof te Corbeek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39106 (Geraadpleegd op 23-06-2021)