erfgoedobject

Hoeve Hof te Balters

bouwkundig element
ID
39112
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39112

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Balters
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het zogenaamde "Hof te Balters" is een gesloten hoeve daterend uit begin 19de eeuw, met oudere kern in de schuur. In een afgesnuite hoek van het vierkante geplaveide erf, de overluifelde inrijpoort en een steekboogvormig voetgangersdeurtje.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag en acht traveeën afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1802/CRB op de deuromlijsting. Voorgevelbekleding van schijnbaksteen in cement. Rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijstingen en een gelijkaardige deur met tussendorpel en kleine sleutel met bouwjaar. Gelijkaardige muuropeningen in de achtergevel.

Haakse stal voorzien van arduinen deuren met ontlastingsboog, houten kozijnvenstertjes en een tweede inrit naar het erf. Wagenhuis onder zadeldak met schild aan de straatkant, voorzien van twee lage bakstenen bogen.

De bakstenen dwarsschuur hergebruikt een ouder gebint: jaartal 1695 op een ligger en talrijke inscripties en opschriften op de stijlen, onder meer 1771. Andreas Bion. 1774, 1714, 1850, enzovoort.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof te Balters [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39112 (Geraadpleegd op )