erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 39116   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39116

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de 19de eeuw, geplaatst rondom de geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort. Imposant dubbelhuis van zeven traveeƫn en twee verdiepingen op een kelderverdieping, gedateerd "me aedificavit P.L. Diericx 1865" op de deuromlijsting. Baksteenbouw met gebruik van arduin, onder meer voor de hoekstenen. Hoge rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin; rechthoekige deuromlijsting van arduin met bouwopschrift op de latei, bekroond met een kroonlijst en voorafgegaan door een arduinen pui met dubbele trap en kelderdeur.

Stalvleugels voorzien van arduinen deuren. Karrenhuis met bakstenen bogen, naast de woning. Ertegenover, langsschuur voorzien van een inrit onder houten latei, bekroond met een bakstenen boog; zijpuntgevel met vlechtingen, en doorlopend dekschild aan de erfzijde.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39116 (Geraadpleegd op 27-11-2020)