Watermolencomplex Wielant

Beschrijving

De "Watermolen Wielant" werd reeds vermeld in 1474 en is heden hoeve met aanhorigheden uit 18de en 19de eeuw. Boerenhuis (nok loodrecht op beek) met anderhalve verdieping en een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons, uit begin 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen gevel voorzien van een rechthoekige deuromlijsting van arduin en beluikte vensters met lateien en lekdrempels van arduin. Sporen van vlechtingen in de zijgevel, en aan de beekzijde een arduinen onderbouw en behouden ijzeren waterrad.

Aan de overzijde van de beek, de voormalige oliemolen op de Mark; bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen) met geprofileerde modillons, gedateerd 1774 boven de deur. Steekboogvormige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen. Zijgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Vrijstaande stal en langsschuur uit de 19de eeuw; Christusbeeld tegen de met vlechtingen afgewerkte zijgevel van de schuur.

Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne