erfgoedobject

Watermolencomplex Wielant

bouwkundig / landschappelijk element
ID
39117
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39117

Juridische gevolgen

Beschrijving

De "Watermolen Wielant" werd reeds vermeld in 1474 en is heden hoeve met aanhorigheden uit 18de en 19de eeuw. Boerenhuis (nok loodrecht op beek) met anderhalve verdieping en een zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons, uit begin 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen gevel voorzien van een rechthoekige deuromlijsting van arduin en beluikte vensters met lateien en lekdrempels van arduin. Sporen van vlechtingen in de zijgevel, en aan de beekzijde een arduinen onderbouw en behouden ijzeren waterrad.

Aan de overzijde van de beek, de voormalige oliemolen op de Mark; bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen) met geprofileerde modillons, gedateerd 1774 boven de deur. Steekboogvormige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen. Zijgevel met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Vrijstaande stal en langsschuur uit de 19de eeuw; Christusbeeld tegen de met vlechtingen afgewerkte zijgevel van de schuur.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De molen lag in de 18de eeuw op de rivier de Mark, net ten noorden van het centrum van Tollembeek en bij de Molenbrug die aansluiting gaf op de weg naar Vollezele. In de riviervallei lagen natte graslanden en de rivier zelf werd langs weerszijden vergezeld van een bomenrij. Parallel met de rivier liepen ook voetwegen zoals de ‘Riviereweg’ die Tollembeek verbonden met de gehuchten en dorpen stroomopwaarts en -afwaarts in de vallei. In de 19de eeuw liep er ook een rechte weg van de molen rechtstreeks naar het noorden door de vallei, tot aan de Schaliehoeve. Ten westen van de molen lag de woelkom. Achter de gebouwen ten zuiden lag een boomgaard.

Vandaag is de woelkom bij de molen nog aanwezig. Rondom de molen bestaat de vallei uit percelen gras- en weiland. De voetweg op de rechteroever van de Mark werd verhard en is nog steeds in gebruik.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolencomplex Wielant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.